top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMarcel Pennings

Tijd om de balans op te maken

We wonen al weer meer dan een jaar in ons heerlijke huis. We zijn nog steeds enthousiast en genieten nog iedere dag. Na een jaar is het goed om eens terug te kijken. Presteert het huis ook zo goed als we hadden berekend. Tijd dus om de balans op te maken.

Het uitgangspunt was dat we tenminste een zogenaamde nul-op-de-meter woning zouden bouwen. Dat houdt in dat we op jaarbasis tenminste net zo veel energie zouden opwekken dan we zouden verbruiken. We hebben nu de eerste afrekening van onze energiemaatschappij ontvangen. Veel mensen kijken hier vandaag de dag met angst en beven naar uit maar ik zag het met vertrouwen binnenkomen. We monitoren ons energieverbruik op dagelijkse basis en het was een erg zonnige zomer. We hebben dan ook 1850 kWh meer geproduceerd dan we hebben verbruikt. We hadden als voorschot €400,- betaald en we kregen €900,- terug. Door alle maatregelen, zoals het verlagen van de energiebelasting, viel het voor ons erg gunstig uit.

Verder was deze zomer natuurlijk erg droog. We vangen het regenwater van ons dak op in een ondergrondse tank van 1500 liter. Daar hebben we tot eind augustus de planten in de tuin water mee kunnen geven. Daar zijn we overigens wel zuinig mee want de planten moeten zelf goed wortelen en we hebben best wat klei in de bodem zitten die ook goed vocht vast kan houden. Verder hebben we planten gekozen die niet direct omvallen als het een week niet regent.

Naast een laag energie verbruik was het ook erg comfortabel. De lucht warmte pomp kan namelijk ook koelen als het erg warm is. Via de vloer kunnen we het huis ook op erg warme dagen onder de 25 graden houden.

Met een overschot aan elektrische energie ga je natuurlijk afvragen of we daar nog iets anders mee kunnen dan alleen terugleveren op het stroomnet. De volgende stap is dat we afscheid gaan nemen van onze trouwe Volvo 940 op LPG en overschakelen op een elektrische auto. Zeer binnenkort komt de laadpaal en nog dit jaar zal ook de auto geleverd worden. Met het energie overschot kunnen we nog niet alle autokilometers opwekken. We zijn dan ook bezig om te kijken of we de schuur nog van zonnepanelen kunnen voorzien zodat we iets meer capaciteit hebben.

26 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page