top of page

De volgende stap

Foto van schrijver: Marcel PenningsMarcel Pennings

Deze blog is tot nu toe over onze woning gegaan en over de footprint die we proberen zo klein

mogelijk te houden. Inmiddels valt er het vlak van wonen niet zo veel winst meer te behalen. Daarom hebben we nog een goed gekeken naar vervoer. Tweede auto hebben we niet want daarvoor hebben we een speedbike gekocht. Onze trouwe Volvo 940 begon de laatste tijd toch wat gebreken te vertonen. Ook niet zo gek na 25 jaar en 425.000 km. Voor ons reden om over te schakelen op een volledig elektrische auto.

Maar ja welke kies je dan? Mijn voorkeur ging uit naar een auto waarvan ik de accu ook als thuisaccu in zou kunnen zetten. Er zijn een aantal merken die deze mogelijkheid bieden maar de keuze hierin is nog zeer beperkt. Het zou dan waarschijnlijk een Nissan Leaf worden en dat vind ik niet echt een leuke auto (het oog wil ook wat). Volkswagen ID3 was dan ook nog een optie maar die heeft nog niet de mogelijkheid van terugladen maar gaat daar wel mee komen maar dan alleen op de duurste versie. Maar naast een elektrische auto heb je dan ook een speciale laadpaal nodig namelijk een zogenaamde bi-directionele laadpaal. Een dergelijk laadpaal zou dan ca. €7000,- gaan kosten tegen €1.750,- voor een slimme laadpaal.


We hebben ervoor gekozen om dat inzetten van de auto accu als thuis accu maar even te laten voor wat het is. De keuze is gevallen om een volledig elektrische auto (Cupra Born) gecombineerd met een Zappi laadpaal. Het mooie namelijk van de Zappi laadpaal is dat deze registreert hoeveel zonne-energie je opwekt en dat overschot naar de auto kan sturen. Eventueel kan je er nog voor kiezen om daar een deel groene energie van het net aan toe te voegen. Je hebt namelijk ten minste 1,3 kW nodig om de auto op te kunnen laden.

Vooraf zijn we natuurlijk ook nog even gaan rekenen of we zelf wel voldoende zonnepanelen hebben om daarmee de auto op te kunnen laden. We hadden tot nu toe wel meer kilowatts opgewerkt dan we hebben verbruikt maar een elektrische auto lust best wel wat stroom. Conclusie was dat we nog wat extra capaciteit nodig hebben. Gelukkig was er op de schuur nog ruimte voor 9 zonnepanelen. De verwachting is dat we hier genoeg aan gaan hebben.

Aan de achterkant van de schuur liggen ook nog eens 6 panelen.




 
 
 

Comments


Volg Marcel:

  • LinkedIn Social Icon
  • YouTube Social  Icon

Marcel Pennings, Trainer en Teamcoach

De Kilder 6

6983 HK Doesburg

Marcel Pennings is lid van de ploeg van Beter Koersen en is een enthousiaste trainer en teamcoach die zich op zijn gemak voelt bij vraagstukken waarin samenwerken een grote rol speelt. Hij onderzoekt op positieve manier welke vorm van samenwerking al werkt en bouwt dat verder uit. Met zijn persoonlijke aanpak maakt Marcel zichtbaar wat gezien mag worden. Hij is afkomstig uit Arnhem, Gelderland, Nederland.

Marcel heeft zich gespecialiseerd in het coachen van vakinhoudelijke of technische teams. In zijn werk maakt hij graag gebruik van de kleurensystematiek van Insights Discovery.

bottom of page